Atatürkün Manevi Evladı Şerefine Eren Kişiler Hangisidir

Atatürkün Manevi Evladı Şerefine Eren Kişiler Hangisidir

By Suat | | Posted in Genel Kültür | 3137 Views

Atatürk’ün çocuklara verdiği değeri, edindiği manevi evlatlarında da görüyoruz. Vefatından önce düzenlediği vasiyetnamesinde, manevi çocuklarına (Afet İnan, Sabiha Gökçen, Ülkü Adatepe, Rukiye ve Nebile) bankadaki payının yıllık gelirinden her ay belirli miktarda para ödenmesini istemişti. Bu isimler haricinde haklarında çok bilgi olmayan İhsan, Ömer ve Afife isimlerinde de manevi evlatları olduğu da söylenir.

1

0

0

Zehra AYLÄ°N

Score: 0%

More
Atatürk onu bir yetim yurdu ziyaretinde tanıdı. Yetim çocuklardan 8-9 yaşındaki bir kız çocuğu dikkatini çekmiş ve bu kara kaşlı kara gözlü kıza adını sormuştu. Küçük kız "Zehra" diye cevap verdi. Atatürk "Benimle gelir misin?" diye sordu. Zehra başını öne eğdi. Atatürk'ü henüz tanımıyordu. "Olur" diye mırıldandı. Zehra Aylin için ondan sonra Çankaya günleri başladı. 1935 yılında Paris ekspresine binmişti. Tren Amiens Gölü kıyılarındaki istasyona varmak üzereyken, bir iddiaya göre dengesini kaybedip hareket halindeki trenden düştü, bir diğer iddiaya göre de intihar etti.
2

0

0

Mustafa DEMÄ°R

Score: 0%

More
Atatürk'ün 1929'da Yalova'da, Bulgar göçmeni bir aileye mensup Mustafa, sığır güttüğü bir sırada Gazi Paşa ile tanıştı. Beslenmesi, bakımı iyi değildi. Hastaydı. Okuma isteğiyle dopdoluydu. Durumu gören Atatürk, Mustafa'yı Şişli Çocuk Hastanesi'ne tedavi olması için gönderdi. Sonra Beşiktaş'ta ilkokula yazdırdı. Atatürk'ün himayesinde ilkokulu, ortaokulu, askeri liseyi, Harbiye'yi bitirdi. Emekli olduktan sonra Yalova'ya yerleşen Sığırtmaç Mustafa, 15 Ocak 1987'de öldü.
3

0

0

Abdurrahim TUNCAK

Score: 0%

More
Abdürrahim, Mustafa Kemal'in Van'dan, henüz 8 yaşındayken, evlatlığına aldığı kimsesiz bir çocuktu. 1934 Soyadı Kanunu ile Abdürrahim, ''Tuncak'' soyadını aldı. Atatürk'ü yetiştiren Zübeyde Hanım'ın tarafından yetiştirildiğini, Atatürk'ün aldığı kültürü, terbiyeyi aldığını, Atatürk'ün büyüten ellerde, aynı havada, aynı ortamda yetişmenin bu fani dünyadaki en büyük feyz kaynağı olduğunu belirtmişti. 1999 yılında hayatını kaybetti.
4

0

0

Rukiye ERGÄ°N

Score: 0%

More
Atatürk, manevi kızı Rukiye'yi Konya gezisinde tanımıştı. Kimsesizdi. Rukiye Ankara'ya getirildi ve okutuldu. Düğünü İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda yapıldı. Atatürk, düğündeki ilk dansı, Atatürk ve manevi kızı Rukiye yapmıştı. Bu evlilikten bir oğlu ve iki kız torunu olan Erkin, 1966 yılında eşini kaybettikten sonra yaşamını Nişantaşı'nda sürdürmüştü. 1995 yılında hayatını kaybetti.
5

0

0

Nebile Ä°RDELP

Score: 0%

More
1927 yılının Temmuz ayında, İstanbul Çapa Öğretmen Okulu'ndan Dolmabahçe Sarayı'na getirilen üç kız öğrenci içinde Nebile de vardı. Atatürk’ün manevi evladı şerefine nail oldu. Atatürk'ün hastalandığı dönemde Nebile de hastaydı. Bu hastalıktan kurtulamayan Nebile, babasının vefatından 5 yıl sonra yaşamını yitirdi.
6

0

0

AyÅŸe Afet Ä°NAN

Score: 0%

More
Mustafa Kemal, 1925 yılında İzmir gezisi sırasında, bir ilkokulda Afet İnan ile karşılaştı. Afet İnan, Yunan işgalinden sonra Anadolu'ya göçen Selanik’li aileye mensuptu. Afet İnan Atatürk’ün manevi evladı olarak iyi bir eğitim ile tarihçi oldu.Türk Tarih Kurumunun kuruluş çalışmalarında yer aldı. TTK'de uzun yıllar asbaşkanlık yaptı. 8 Haziran 1985'te vefat etti.
7

0

0

Ülkü ADATEPE

Score: 0%

More
Zübeyde Hanım, Selanikli Vasfiye Hanım’ı, evlatlık olarak alıp büyütmüştü. İlk kocasından dul kalan Vasfiye Hanım, Atatürk'e sığındı. Bir süre sonra da Atatürk Orman Çiftliği istasyon şefi Tahsin Çukuroğlu ile evlendi. Vasfiye Hanım'ın 1932'de doğan çocuğuna, ''Ülkü'' adını Atatürk verdi. Kendisini 1 Ağustos 2012'de geçirdiği trafik kazasında kaybettik.
8

0

0

Sabiha GÖKÇEN

Score: 0%

More
1913 Bursa doğumlu. II. Abdülhamit'in Bursa'ya sürgüne gönderdiği Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet'in kızı. İlkokuldayken babasını ve annesini kaybetti. Okul masraflarını kardeşleri zar zor sağlayabiliyorlardı. Ağabeyi, Sabiha'nın güç şartlarda okuduğunu Atatürk'e anlatınca, Atatürk, Sabiha'yı manevi evlat olarak kabul etti. İlk Türk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen 2001 yılında vefat etti.

Comments