1
Sıfırı tüketmek
Score: 100%
More Zafiri, nefes, soluk anlamına gelmektedir. Nefesinin tükenmesi dolayısıyla ömrün bitmesi demektir. Ölmek anlamında da kullanılır. Doğrusu "zafiri tüketmek" olmalıdır.
2
Fukaranın düşkünü beyaz giyer kış günü
Score: 0%
More Doğru kullanımı, "zürefanın düşkünü, beyaz giyer kış günü" şeklinde olmalıdır. Zürefa: Güzel, şık, çekici. Zarif kelimesinin çoğul halidir. Daha önce iyi bir durumda olan bir kişi, bu konumunu kaybettiğinde uygun olmayan, yersiz davranışlarda bulunur. Bunu ifade etmek için kullanılır.
3
Saatler olsun
Score: 100%
More Banyo yapan herkese söylediğimiz bu sözün aslı Sıhhatler olsun (sağlık) şeklindedir.
4
Kısa kes Aydın havası olsun
Score: 50%
More Kısa kes de Aydın havası olsun Koçummmm! Yine yanlış kullanılmakta olan bir deyim. Aydın'ın, İzmir'İn efelerinin giydiği elbiseleri bilirsiniz. Alınan kumaşın alt üst bir elbiseye yetebilmesi için oldukça fazla almak gerekirken, daha az alınan bir kumaş ile Aydın Abası dikilebilmekte. (Aba: Kumaştan yapılma üstlük giysi.)
5
İnce eleyip sık dokumak
Score: 0%
More Bu deyim genellikle bizlere nasihat edildiğinde kullanılır. Yine yanlış kullanılmaktadır. Doğrusu "İnce eğirip sık dokumak" şeklindedir. Eğirmek, yün, pamuk gibi şeyleri iğ ile büküp iplik durumuna getirmek.
6
Su küçüğün söz büyüğün
Score: 100%
More Küçük yaşlardan başlayarak bizlere büyüklerimiz tarafından söylenen bir atasözüdür ama onlar da doğrusunu bilmiyorlarmış. Atasözünün ilk hali Oğuz Türkçesinde "Söz ulunuñ su kiçiniñ" olarak kullanılırmış. Büyüklere olan saygıyı vurgulamakta olan cümlenin aslı "Sus küçüğün, söz büyüğün" şeklindedir.
7
Ana gibi yar BaÄŸdat gibi diyar olmaz
Score: 0%
More Analarımız bizim bu hayattaki en değerli varlıklarımız. Bu yüzden bu söz bu deyim gayet mantıklı gelmekte bizlere ama doğrusu "Ane gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz" şeklinde. Bu sözde Ane, Bağdat yolu üzerinde bir uçurumun ismidir. (Yar: Uçurum)